Széll kapu
Részletek

SZÉLL KAPU

ÖTLETPÁLYÁZAT, MEGVÉTEL

 

  • ÉV : 2014
  • HELY : Budapest II.
  • TÁRSSZERZŐ : Bartha András Márk

 

Leírás

A Széllkapu pályázat tárgya a közel tizenhárom éve elkészült budapesti Millenáris park és kulturális központ területének továbbfejlesztése a Margit körútig.

A területen XIX. század fordulójától a rendszerváltásig a Ganz Villamossági Gyár működött.

Az elkészült park koncepciója szerint a helyszín mindkét korábbi használatának lenyomatait megőrzi: a gyárépületek újrahasznosításával az ipari múlt karakteresen van jelen, a zöldfelületek tervezésében pedig fontos szerepet kaptak a korábbi mezőgazdasági művelésre utaló elemek, mint a kis méretű közösségi kert és a szőlőültetvények.

Ha folytonosságot kívánunk létrehozni mind szellemi, mind fizikai értelemben az új és a korábbi rekonstrukció közt, ezt a két meghatározó jellegzetességet kell továbbírni.

A gyárterület közlekedési hálózatát két egymásra merőleges rendszer jellemezte: az épületek közti utak, és a rájuk merőleges vasúti sínek.

Ezeket a közlekedési irányokat meg kívánjuk tartani és általuk a meglévő parkterületet és az új fejlesztést minél szorosabban összekapcsolni.

A terv a területen álló két ipari műemlék az „M” csarnok és a Melegpörgető megtartását javasolja.

 Az „M” csarnok tömege majdnem teljesen kettévágja a területet, ezzel akadályozza a park egészének átjárhatóságát.

Kibontottuk a falait és a hatalmas vázas szerkezetű épületet egy városi pajtává alakítottuk, mely alatt szabadon át lehet közlekedni.

A meglévő vázszerkezet nagy teherbírású daruk dinamikus terheit volt képes elviselni, így alkalmas arra is, hogy egy épületet függesszünk föl rá.

A csarnok által kettévágott terület Margit körút felé eső részét egy fűvel borított városi térré vált, mely nagyobb tömegrendezvényeket is képes befogadni, míg az épület túlsó oldalán intimebb tevékenységek kaptak helyet.

A Margit körút autós forgalmának por- és zajhatásainak mérséklésére és ezen városi tér karakteresebb körülrajzolása, védelme érdekében térbeli védőzónát alakítottunk ki.

Egy többszintes növény lugast telepítetünk, melyhez a bontásra ítélt minisztériumi épület vasbeton vázszerkezetének egy részét felhasználtuk.

Az „M” épület túloldalán fűvel borított mesterséges dombokat hoztunk létre, melyek napozó-, pihenőfelületként működnek.

A következő sávban pedig a meglévő parkban már kipróbált közösségi kerteknek biztosítottunk további felületeket.